Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Περιγραφή των Σχολών

Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, παρέχουν εκπαίδευση σε στελέχη του ελληνικού εμπορικού ναυτικού. Οι Ακαδημίες στο σύνολό τους είναι δέκα και χωρίζονται σε Σχολές Πλοιάρχων και Σχολές Μηχανικών.

Βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας :

  • Ασπρόπυργος - ΑΕΝ Ασπροπύργου - Πλοιάρχων/Μηχανικών
  • Νέα Μηχανιώνα - ΑΕΝ Μακεδονίας - Πλοιάρχων/Μηχανικών
  • Πρέβεζα - ΑΕΝ Ηπείρου - Πλοιάρχων
  • Κύμη - ΑΕΝ Κύμης - Πλοιάρχων
  • Αργοστόλι - ΑΕΝ Ιονίων Νήσων - Πλοιάρχων
  • Χίος - ΑΕΝ Χίου - Μηχανικών
  • Ύδρα - ΑΕΝ Ύδρας - Πλοιάρχων
  • Οινούσσες - ΑΕΝ Οινουσσών - Πλοιάρχων
  • Σύρος - ΑΕΝ Σύρου - Πλοιάρχων
  • Χανιά - ΑΕΝ Κρήτης - Πλοιάρχων/Μηχανικών

Διάρκεια Φοίτησης και Περιεχόμενο Σπουδών

Η εκπαίδευση των Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού στις Α.Ε.Ν. βασίζεται στο σύστημα της Εναλλασσόμενης Εκπαίδευση (Sandwich Courses), σύμφωνα με το οποίο η εκπαίδευση εναλλάσσεται μεταξύ σχολής και πλοίου. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τον Θεωρητικό τομέα, τον Πρακτικό αλλά και την Αμειβόμενη Εργασία επί πλοίου για δύο εξάμηνα. Μετά το τέλος του Α' Εξαμήνου οι σπουδαστές βγάζουν Ναυτικό Φυλλάδιο, και αρχίζουν την αναζήτηση για Ναυτιλιακή εταιρία που θα τους προσλάβει και θα τους ναυτολογήσει σε κάποιο από τα πλοία της στην θέση του Δόκιμου Πλοίαρχου/Μηχανικου. Με το επιτυχές πέρας του εκπαιδευτικού τους ταξιδίου επαναπατρίζονται και επιστρέφουν στα θρανία για το Β' και Γ' Εξάμηνο που διαρκούν ως το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Όταν ολοκληρώσουν τα δύο εξάμηνα καλούνται να πάνε στο δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι διάρκειας επίσης 6 μηνών. Αφού επαναπατριστούν και από αυτό το ταξίδι τότε συνεχίζουν στα δύο τελευταία έτη της σχολής (Δ' - Ε' - ΣΤ' Εξάμηνα). Ειδικότερα οι σπουδαστές Πλοίαρχοι όταν τελειώσουν την σχολή παραλαμβάνουν το Πτυχίο τους και κάνουν περαιτέρω ειδική πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση δύο εβδομάδων στο ΚΕΣΕΝ Ρ/Τ (Ραδιοτηλεγραφητών) το οποίο βρίσκεται στην Σχολή του Ασπροπύργου στις Δορυφορικές και Επίγειες Επικοινωνίες Κινδύνου και Ασφαλείας - GMDSS όπου είναι χρήσιμη για την απόκτηση του διπλώματος Πλοιάρχου Γ' Τάξης Εμπορικού Ναυτικού (Captain Class C) και αποκτούν τον τίτλο Γενικού Χειριστή GMDSS - General Operator.

Τόσο στις σχολές Πλοιάρχων όσο και στις σχολές Μηχανικών μεγάλη σημασία δίδεται στο μάθημα των Αγγλικών. Θεωρείται το πιο σημαντικό λόγω του ότι το ναυτικό επάγγελμα είναι παγκόσμιας φύσεως και οι ναυτικοί έχουν επαφές με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Είναι επίσης βασική προϋπόθεση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για την απόκτηση οποιουδήποτε διπλώματος αξιωματικού πλοίου εμπορικής ναυτιλίας. Οι σπουδές στις Α.Ε.Ν. περιλαμβάνουν παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, πρακτική άσκηση σε εργαστήρια καθώς και εκπαίδευση με τη βοήθεια προσομοιωτών. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στις ΑΕΝ, οι Πλοίαρχοι αποκτούν βασικές γνώσεις υποδομής σε μαθήματα όπως: Μαθηματικά, Στοιχεία Συνταγματικού και Ναυτικού Δικαίου, Ναυτική Τέχνη, Ναυτιλία, Επικοινωνίες, Μετεωρολογία, Radar, Ναυτικά Ηλεκτρονικά Όργανα (N.H.O.), Οικονομική Εκμετάλλευση Πλοίου κ.α Οι Μηχανικοί αποκτούν βασικές γνώσεις σε γενικά μαθήματα αλλά και σε μαθήματα ειδικότητας όπως Ηλεκτροτεχνία, Θερμοδυναμική, Ναυτικές Μηχανές, Μηχανολογικό Σχέδιο, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου κ.α.

Οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ν. αποκτούν τίτλο σπουδών Τρίτης βαθμίδας εκπαίδευσης ισοδύναμο με Τ.Ε.Ι. και ταυτόχρονα δίπλωμα Αξιωματικού Γ΄Τάξης, Πλοιάρχου ή Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού. Μπορούν να πραγματοποιήσουν Μεταπτυχιακές σπουδές σε Σχολές του Εσωτερικού και του Εξωτερικού σε ειδικότητες αναγκαίες στο χώρο της Ναυτιλίας.

Επαγγελματική Εξέλιξη

Οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ν. εξελίσσονται σε Β΄Πλοιάρχους ή Μηχανικούς και στη συνέχεια σε Α΄Πλοιάρχους ή Μηχανικούς. Η απαιτούμενοι θαλάσσια υπηρεσία για την προαγωγή σε Πλοίαρχο ή Μηχανικό Β΄είναι 24 μήνες ενώ για την προαγωγή σε Πλοιάρχους ή Μηχανικούς Α΄ είναι 36 μήνες. Εκτός από την βαθμολογική εξέλιξη μέσα στα πλοία, ένας απόφοιτος της σχολής μπορεί να εργαστεί και στη στεριά σε διάφορες Ναυτιλιακές Εταιρίες, ναυπηγήσεις, επισκευές και Πρακτορεία. Επίσης οι απόφοιτοι των σχολών μπορούν να γίνουν Αξιωματικοί στο Λιμενικό Σώμα μπαίνοντας έπειτα από εξετάσεις και διαγωνισμό στις σχολές Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και να αποφοιτήσουν από εκεί με το βαθμό του Σημαιοφόρου.

Οι Σχολές

ΑΕΝ Ύδρας
Η πιο ιστορική από τις σχολές. Ιδρύθηκε το 1749 ως Σχολείο του Αγίου Βασιλείου που μετά εξελίχθηκε στην "Ναυτική της Ύδρας Σχολή" με πρωτοβουλία της Δημογεροντίας του νησιού και είναι η παλαιότερη εν λειτουργία σχολή στον κόσμο. Εκεί Ιταλοί και Πορτογάλοι δίδασκαν την Ναυτική τέχνη, την θεωρία αλλά και ξένες γλώσσες. Το 1930 έγινε δημόσια και ονομάστηκε Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας Ύδρας αφού το 1927 είχε περάσει στην φροντίδα της Ένωσης Ναυτικών Ύδρας και λειτουργούσε ώς ιδιωτική σχολή. Κατά την Γερμανοιταλική κατοχή το διοικητήριο της σχολής το είχαν καταλάβει οι Ιταλοί για να εγκαταστήσουν το στρατηγείο τους, τότε η Σχολή δεν έπαψε να λειτουργεί αλλά συνέχισε στην Αθήνα στα γραφεία της Ένωσης Εφοπλιστών και αργότερα στον Πειραια στην Καστέλλα μέχρι το 1949, την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους οι πρώτες δύο τάξεις γύρισαν στην Ύδρα στο κτήριο που η σχολή λειτουργεί ως σήμερα. Η σχολή βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού, είναι αποκλειστικά Πλοιάρχων όπως ανέκαθεν ήταν και παρέχει δυνατότητα εσωτερικής φοίτησης των σπουδαστών.

ΑΕΝ Κύμης
Ιδρύθηκε το 1955 με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του τότε Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας "Κυμαίου" Γεωργίου Βογιατζή. Βρίσκεται στο Ανατολικότερο άκρο της Εύβοιας, στην Κύμη, σε απόσταση 500 μέτρων από το λιμάνι. Είναι αποκλειστικά σχολή Πλοιάρχων και παρέχει στους σπουδαστές της δυνατότητα εσωτερικής φοίτησης.

ΑΕΝ Ασπροπύργου
Ιδρύθηκε το 1951 στον Ασπρόπυργο 20 km από την Αθήνα και τον Πειραιά. Είναι η μεγαλύτερη σχολή της Ελλάδας με τους περισσότερους σπουδαστές. Λειτουργεί σαν σχολή Πλοιάρχων αλλά και Μηχανικών. Μέχρι το 2008 ήταν η μόνη σχολή που σαν σπουδαστές μπορούσαν να εγγραφούν και γυναίκες, σήμερα όμως έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν σε όλες τις σχολές της Ελλάδας. Η σχολή είναι εξωτερικής φοίτησης, δηλαδή δεν παρέχει δυνατότητα εσωτερικής διαμονής. Στα πλαίσια της λειτουργεί και Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων.

ΑΕΝ Μακεδονίας
Η Α.Ε.Ν. Μακεδονίας ιδρύθηκε το 1969 και λειτουργούσε σαν σχολή Μηχανικών, το 1975 λειτούργησε και η σχολή Πλοιάρχων. Βρίσκεται 32χλμ από την Θεσσαλονίκη περίπου 500 μέτρα από τον Δήμο Νέας Μηχανιώνας.Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σχολή στην Ελλάδα μετά του Ασπροπύργου. Η σχολή δεν παρέχει στους σπουδαστές εσωτερική φοίτηση. Επίσης δίπλα ακριβώς στην σχολή στεγάζεται το κτήριο της Σχολής Σωστικών και Πυροσωστικών Μέσων.

ΑΕΝ Οινουσσών
Βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού Οινούσσες. Ιδρύθηκε το 1965 και είναι μόνο σχολή Πλοιάρχων. Οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να μείνουν στην εστία της σχολής, δηλαδή παρέχει δυνατότητα εσωτερικής φοίτησης.

ΑΕΝ Χίου
Η Σχολή Μηχανικών της Χίου ιδρύθηκε το 1965 παράλληλα με την ΑΕΝ Οινουσσών. Βρίσκεται μέσα στην πόλη της Χίου στην οδό Δημοκρατίας 26 δίπλα στην πλατεία Βουνακίου. Παρέχει δυνατότητα εσωτερικής φοίτησης.

ΑΕΝ Σύρου
Στην περιοχή Νησάκι στην παραλία της Ερμούπολης βρίσκεται από το 1961 που ιδρύθηκε η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Σύρου. Η σχολή είναι αποκλειστικά Πλοιάρχων και οι σπουδαστές μπορούν να μείνουν στην εστία της.

ΑΕΝ Ηπείρου
Από το 1973 ως το 1992 ήταν γνωστή σαν σχολή Ραδιοτηλεγραφιτών. Το 1991 παράλληλα λειτούργησε και η Σχολή Πλοιάρχων. Η σχολή της Πρέβεζας βρίσκεται πολύ λιγότερο από 1χλμ από το κέντρο της πόλης στην περιοχή Βαθύ. Όπως και στις υπόλοιπες σχολές πέραν του Ασπροπύργου έχει την δυνατότητα παροχής στους σπουδαστές της εσωτερική διαμονή στην σχολή. Αξιοσημείωτο για αυτή την σχολή είναι ότι στα εργαστήρια της διαθέτει ένα ολοκληρωμένο παλαιό σύστημα επικοινωνιών πλοίου.

ΑΕΝ Κρήτης Παρόλο που η ίδρυσή της έγινε το 1963 σαν σχολή Μηχανικών λειτούργησε το 1972 και αργότερα, το 1981 η Σχολή Πλοιάρχων. Βρίσκεται στην περιοχή Βλητέ Σούδας Χανίων, στο 2ο χιλιόμετρο της οδού Σούδας - Αεροδρομίου Χανίων, 8χλμ από την πόλη. Παρέχει δυνατότητα εσωτερικής φοίτησης και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

ΑΕΝ Ιονίων Νήσων Βρίσκεται σε παραλιακή τοποθεσία 700μ βόρεια της κεντρικής πλατείας του Αργοστολίου και λειτουργεί από το 1975 σαν σχολή Πλοιάρχων.Παρέχει δυνατότητα εσωτερικής φοίτησης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι / Πηγές