Χρήσιμες Πληροφορίες

Σκοπός των ψυχομετρικών τεστ

  • Αξιολόγηση των ικανοτήτων του εξεταζόμενου
  • Εντοπισμός πιθανής ψυχοπαθολογίας αλλά και πιθανών παραβατικών και αποκλίνων συμπεριφορών
  • Διερεύνηση προσωπικότητας
  • Διερεύνηση γνωστικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων

Τεστ προσωπικότητας

Πρόκειται για μεθοδικά επιλεγμένες ερωτήσεις με σκοπό οι εξεταστές να αποκτούν μια σφαιρική και αντικειμενική άποψη για το χαρακτήρα του υποψηφίου, βασισμένοι στις απαντήσεις του. Οι ερωτήσεις έχουν άμεση σχέση με την προτίμηση, την αντίδραση και την προσωπική του συμπεριφορά. Υπάρχει η δυνατότητα με βάση το σύνολο των απαντήσεων να ελέγξουν την εσωστρέφεια, την κοινωνικότητα, την συναισθηματική σταθερότητα, τη διαχείριση του άγχους, την αξιοπιστία, την ηρεμία, την αισιοδοξία του υποψηφίου καθώς και άλλα χαρακτηριστικά.

Παραδείγματα

Ερώτηση 1

Ξυπνάτε συχνά ιδρωμένος από ένα κακό όνειρο που είδατε;

Α) ναι,
Β) όχι,
Γ) έτσι και έτσι

Ερώτηση 2

Φροντίζετε πάντα να ξεπληρώνετε και το πιο ασήμαντο χρέος σας;

Α) ναι,
Β) όχι,
Γ) έτσι και έτσι

Κριτικά Τεστ

Τα συγκεκριμένα τεστ περιλαμβάνουν από απλά προβλήματα λογικής μέχρι και αινίγματα. Απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά, θάρρος, ετοιμότητα και κριτική σκέψη. Την δοκιμασία αυτών των τεστ υφίστανται οι υποψήφιοι κατά την ατομική συνέντευξη.

Παραδείγματα

Ερώτηση 1

Τι σχέση έχει ο κλέφτης με το ράφτη;

Απάντηση: Ο ένας σε ξηλώνει και ο άλλος σε ράβει

Ερώτηση 2

Τι είναι αυτό που έχει μεγάλα δόντια αλλά δε δαγκώνει;

Απάντηση: Η χτένα

Τεστ ετοιμότητας

Τα συγκεκριμένα τεστ περιλαμβάνουν απλά λογοπαίγνια, αινιγματικές ερωτήσεις και γρίφους. Απαιτούν ταχύτητα αντίδρασης και μεγάλη ικανότητα πρακτικών λύσεων. Την δοκιμασία αυτών των τεστ υφίστανται οι υποψήφιοι κατά την ατομική συνέντευξη.

Παραδείγματα

Ερώτηση 1

Ποιος πέθανε δύο φορές;

Απάντηση: Ο Λάζαρος

Ερώτηση 2

Τι μπορείτε να κρατάτε χωρίς να το αγγίζετε;

Απάντηση: Την αναπνοή

 

Στην περίπτωση που σας ζητηθεί να ζωγραφίσετε να θυμάστε ότι δεν παίζει ρόλο τόσο η ικανότητα σας να σκιτσάρετε, όσο το φύλο του ανθρώπου που θα ζωγραφίσετε πρώτα, γιατί δείχνει τις περισσότερες φορές την ταύτισή σας με το αντίστοιχο φύλο και τους ρόλους που αναλαμβάνετε στην καθημερινότητά σας. Είναι σημαντικό να ζωγραφίσετε έναν άνθρωπο αρτιμελή με όλα τα χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα, να έχει δύο μάτια, μύτη, στόμα, δύο χέρια και σώμα κατά προτίμηση, αποφύγετε τα σκίτσα μόνο με πρόσωπα. Εννοείται ότι οι κόρες των ματιών πρέπει να υπάρχουν. Αποφύγετε τις υπερβολές και τα παρακινδυνευμένα τολμήματα. Υπάρχουν ερωτήσεις που κρίνουν τις γονικές σχέσεις και εάν υπήρξε κάποιο τραυματικό γεγονός στην οικογένεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολλές ερωτήσεις επαναλαμβάνονται, είτε επακριβώς είτε παρεμφερώς, και υπάρχει κάποιος δείκτης ψέματος, ο οποίος δε γίνεται κατανοητός από τον εξεταζόμενο.

Εάν ο δείκτης αυτός ξεπεράσει το όριο, τότε το τεστ κρίνεται άκυρο. Εννοείται ότι σε κάθε γραπτό υπάρχει και κάποιος αυξημένος, λίγο ή πολύ, δείκτης ψέματος, αφού πρόκειται για εξετάσεις, όπου το άτομο προσπαθεί να υπερτονίσει κάποιες δυνατότητές του ή να κρύψει τυχόν αδυναμίες του. Ο δείκτης ψέματος είναι αποδεκτός μέχρι ενός σημείου, αλλά εάν ξεπεραστεί το τεστ αυτόματα ακυρώνεται.

Επειδή τα τεστ δεν είναι 100% αξιόπιστα και έγκυρα, αλλά και γιατί ως άνθρωποι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εξεταστούμε, υπάρχει και η προφορική εξέταση, σύντομης διάρκειας, από την υγειονομική επιτροπή του στρατού, η οποία αποτελείται από ψυχιάτρους και ψυχολόγους.